WeChat Image_20211007095738_edited.png

深圳塘朗山城市看台

设计说明

作为见证深圳“关线内外”变迁的城市观测点,塘朗山顶向外是香港--深圳湾--深超总组成的海天城市景观,向内是集中科院--清华--哈工大等高校的山脉知识谷底聚落。城市之窗在时间、空间上见证深圳的发展,同时从城市角度看山顶看台,犹如一轮圆日与一弯弦月,在日月同辉的天际意向上突出市民的共同憧憬。

主看台“映日台”设计遵循下层看山,上层看海的设计理念,游客在寻盘旋步道向上的过程中能经过一个从封闭静谧的禅意内院空间到开阔远眺的天空走廊空间。同时,游客在登山的过程中仰视山顶,会随着高度的变化产生日出山头的意向。

次看台“弦月台”犹如挂在山腰的丝带,最大程度展示景观视野,人流从月下空间上要月背,最后登入圆弧景观看台。

As an urban observation point witnessing the changes in Shenzhen’s “inside and outside the customs”, the top of Tanglang Mountain is the sea and sky urban landscape composed of Hong Kong-Shenzhen Bay-Shenzhen Supermarket to the outside, and to the central science academy-Tsinghua-Harbin Institute of Technology and other colleges and universities. Settlement at the bottom of the mountain valley of knowledge. City Window witnessed the development of Shenzhen in time and space. At the same time, looking at the hilltop stands from an urban perspective, it is like a round sun and a crescent moon, highlighting the common vision of the citizens in the sky of the sun and the moon.

The design of the main stand "Sunlit Terrace" follows the design concept of looking at the mountains on the lower level and the sea on the upper level. Visitors can pass through a closed and quiet Zen-like inner courtyard space to the open sky corridor space when looking for the spiral trail upwards. At the same time, tourists looking up at the top of the mountain during the climbing process will produce the intention of sunrise on the top of the mountain as the height changes.

​The second stand "Xuan Yuetai" is like a ribbon hanging on the mountainside, showing the view of the landscape to the greatest extent. People flow from the space under the moon to the back of the moon, and finally enter the arc landscape stand.

项目信息

功能类型:景观构筑看台

基地面积:600㎡+300㎡

总建筑面积:400㎡+200㎡

Program:Landscape Platform & Tower

Site Area: 600㎡+300㎡

GFA:400㎡+200㎡

​​